Mitä on lyhytterapia?

“Lyhytterapia on matalan kynnyksen apua elämän haastaviin tilanteisiin – terapiaa ihan tavallisille ihmisille. Lyhytterapiassa asiakas pääsee keskustelemaan ajankohtaisista haasteistaan nopeastikin, eikä tulijalla tarvitse olla lääkärin lähetettä tai diagnoosia.” (lähde: Lyhytterapeuttiyhdistys ry)

Lyhytterapiassa voidaan käsitellä monenlaisia elämän pulmakohtia ja tyypillisiä aiheita ovat esimerkiksi haasteet työssä tai opinnoissa, ahdistuneisuus, masentuneisuus, ihmissuhteet ja haasteet jaksamisessa. Asiakkaana sinä päätät keskustelun aiheen tai aiheet, ja keskustelu etenee sen mukaan. Keskustelusta ei tehdä kirjauksia esimerkiksi Oma kantaan tai muihin järjestelmiin. Näin keskustelut säilyvät täysin luottamuksellisena, meidän välillä.

Edustan ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa, mikä on lyhytterapian suuntauksista yleisin. Muita lähestymistapoja ovat esimerkiksi kognitiivinen ja integratiivinen lyhytterapia. Monesti asiakas tulee tapaamiselle mielessä jo pyörineen haasteen tai ongelman kanssa. Haastetta tai ongelmaa tarkastellaan hetki menneisyyden kautta, mutta painopiste on nykyhetkessä ja tulevassa.

Lyhytterapiaa on kestoltaan erilaista ja voit hyötyä jo yhdestä tapaamisesta. Tyypillisesti lyhytterapia kestää 5-15 tapaamiskertaa. Sopiva tapaamiskertojen määrä riippuu monestakin asiasta, muun muassa käsiteltävien aiheista.

Mitä lyhytterapia ei ole?

Lyhytterapia ei ole psykoterapiaa, mikä tarkoittaa sitä, ettei lyhytterapia sovellu jo kroonistuneihin mielenterveysongelmiin. Psykoterapiaa tarjoavat psykoterapiakoulutuksen käyneet psykoterapeutit, joilla on Valviran myöntämä pätevyys toimia psykoterapeuttina. Psykoterapiasta on mahdollista hakea Kela-korvausta kuntoutuspsykoterapian kautta, lyhytterapiasta ei ole mahdollista hakea Kela-korvausta. Lisätietoja Kelan kuntoutuspsykoterapiasta löydät täältä.

Lyhytterapia ei ole myöskään lyhyt psykoterapiaa. Lyhyt psykoterapia tarkoittaa lyhyttä, esimerkiksi 10-20 kerran psykoterapiaa.

Mikäli olet epävarma soveltuisitko lyhytterapian asiakkaaksi, ohjaan sinut tarvittaessa eteenpäin oikean avun piiriin. Voit olla yhteydessä minuun joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse alisa.huttunen@gmail.com ja viestissäsi voit kertoa tilanteestasi sen verran mitä haluat.