Kuka olen?

Olen Alisa Huttunen ja asun Tampereella. Opiskelen tällä hetkellä ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi (30 op) ja suunniteltu valmistumisajankohtani on syyskuussa 2025. Opiskelin Tampereen yliopistossa yhteiskuntatieteiden maisteriksi (YTM) ja pääaineenani opiskelin sosiaalipsykologiaa. Pro gradu –tutkielmassani tutkin oman motivaation johtamista itsemääräämisteorian kautta. Siinä samassa opiskelin myös psykologian perusopinnot ja aineopintoja (30 op), mikä vastaa laajuudeltaan psykoterapeuttisia valmiuksia. Haaveissani on kouluttautua myöhemmin psykoterapeutiksi.

Päivätyössäni työskentelen työllisyydenhoidon parissa ja asiakaskuntani koostuu pitkälti työttömistä ja työkyvyttömistä asiakkaista. Päivätyöni kautta tapaan päivittäin asiakkaita ja kunkin heistä haasteet ovat yksilölliset, mutta tyypillisesti heillä on yksi tai useampi seuraavista haasteista: mielenterveyden häiriö (erityisesti masennus ja ahdistuneisuus), yksinäisyys, motivaation puute, matala itsetunto, uupumus, aikaansaamattomuus ja tyytymättömyys elämän eri osa-alueisiin. Näitä teemoja käsittelen mielelläni myös lyhytterapiassa.

Ylempänä olen kertonut itsestäni lähinnä koulutuksen ja työn kautta. Minulla on omakohtaista kokemusta sekä Kelan kuntoutuspsykoterapiasta että lyhytterapiasta. Molemmat ovat olleet itselleni toimivia ja toimineet juuri kullakin hetkellä niin kuin olen toivonutkin. Mielenterveyden häiriöistä masennus ja ahdistuneisuus ovat tulleet tutuiksi. Jaksamisen haasteiden myötä elämästäni ovat vähentyneet sosiaalisen median ja älylaitteiden käyttö, kiireen tunne, suorituskeskeisyys ja ylitunnollisuus. Näiden tilalle ovat tulleet neulominen, kirjojen lukeminen, asioista nauttiminen ja hetkiin pysähtyminen. Nuoresta iästäni huolimatta koen, että minulla on koulutukseni ja elämänkokemukseni myötä sellaista osaamista ja ymmärrystä, mitä lyhytterapeutti tarvitsee.

Miksi lyhytterapeutiksi? Olen ollut jo pidempään kiinnostunut ihmisen mielestä ja käyttäytymisestä, sekä mielenterveyden erilaisista haasteista. Koen, että lyhytterapialla on paljon annettavaa, eikä lyhytterapiaa ole pystytty vielä hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikki eivät tarvitse pitkää psykoterapiaa tai odottaa diagnoosia, jotta he pääsevät palvelun piiriin. Osalla voi olla tarve lyhytkestoisemmalle keskusteluavulle; lyhytterapialle. Ratkaisukeskeinen lyhytterapia tarjoaa parhaimmillaan asiakkaalle uusia näkökulmia ja ajatusmalleja, sekä käytännön työkaluja. Jotta keskusteleva terapia voi onnistua, tulee taustalla olla motivaatiota ja luottamusta.

Millainen terapeutti olen? Terapeuttina olen empaattinen ja kuunteleva. Empaattisuuden ymmärrän niin, että pyrin aina ymmärtämään toista osapuolta mahdollisimman hyvin, ikään kuin astumalla toisen saappaisiin. Nimenomaan empaattisuudesta olen saanut kiitosta asiakkailtani. Jotta voin astua toisen saappaisiin, minun tarvitsee kuunnella sinua, kun kerrot tarinasi. Monella asiakkaistani on kokemuksia siitä, etteivät he ole tulleet kuulluksi tai nähdyksi. Näin ollen pidän tärkeänä sitä, että saat kertoa asiasi loppuun asti ja tulla juuri sellaisena kuin olet. Kun kuuntelen sinua, pystyn myös auttamaan sinua, esimerkiksi kysymällä erilaisia kysymyksiä, tekemällä havaintoja puheistasi tai tarjoamalla sinulle työkaluja, joilla voit päästä eteenpäin.

Terapeutin töiden ja päivätöiden lomassa arvostan paljon vapaa-aikaani. Vapaa-ajalla pyrin tekemään sellaisia asioita, joista nautin ja jotka lisäävät koettua hyvinvointiani. Aiemmin kerroinkin jo, että tällä hetkellä pidän erityisesti neulomisesta ja kirjojen lukemisesta. Näiden lisäksi vapaa-aikani kuluu kuvassa näkyvän nelijalkaisen ystävän kanssa, joka toimii kotikonttorilla työhyvinvointipäällikön tehtävissä. Tulevaisuudessa tämän nelijalkaisen voi tavata mahdollisesti myös terapiatapaamisilla, mutta siitä lisää myöhemmin…